Susret baptista u Zadru

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Svi to vidimo: tempo života sve je brži. Pozornijem promatraču društvenih zbivanja ne promiće ni s tim povezani trend površnosti. Očito, nema se vremena dubinski, temeljito odrađivati stvari, proživljavati odnose i promišljati događaje. Zbog toga ljudi, pa i kršćani, plaćaju danak površnosti. Sve su manje spremni raditi na sebi i svom karakteru, a sve se više brinu za vanjštinu. Puna su im usta vrijednosti a nemaju ih vremena provoditi – u obitelji, u poslu, u odnosima, u vjeri.

Površno odrađene stvari lako se ruše. Ako je važnije „izgledati“ nego „biti“, ne trebamo se čuditi kaosu u društvu. Javni i kulturni život zemlje, više sliči cirkusu nego kulturi. Rijetki su oni koji razvijaju obrt ili tvrtku s ciljem dugoročne uspješnosti, koja će trajati dvije i tri generacije i hraniti ne samo vlastitu obitelj nego i obitelji zaposlenika. Dok se u medijima vodi kampanja za obitelj, svakodnevno se raspadaju brakovi i obitelji.

Površnost je posebno teška u crkvi. Zbog žurbe teško je pošteno se posvetiti proučavanju Biblije. Lakše je puštati u crkve ljude koji prodaju kojekakvu nauku koju su etiketirali  „biblijskom“. Nema vremena za „ispitivanja duhova“. Od trke za vidljivim i brzim 'vrijednostima' ne stignemo i nemamo snage baviti se pravim kršćanskim rastom. Ne stignemo prepoznavati iskušenja i pobjeđivati ih, nego im se prepuštamo jer je to 'normalno'. Ne volimo se suočiti sa svojom grešnom naravi i očekujemo da će sve to Gospodin riješiti - brzo.

To je, dakako, sasvim suprotno Isusovom pozivu koji podrazumijeva suradnju s Bogom na autentičnom  kršćanskom življenju. Zbog toga na ovom Susretu želimo ponovno čuti Krista koji nas poziva da se kao zreli, otisnemo dalje od plićaka u kojem se igraju djeca, kako bismo iskusili ljepote dubine i kako bi naš ulov postao ozbiljan. Isus treba sljedbenike koji su temelj iskopali duboko i koji grade na stijeni – uporno i trajno. Takvi slušaju Kristove riječi i mogu ispuniti Kristov zahtjev. Takvi Kristovi sljedbenici mogu mijenjati svijet.

Toma Magda
Predsjednik SBC u RHPrijave slati na: 
Petja Stoimenova Mršić
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
GSM: 099 212 0676
Najkasnije do 25. rujna 2013.