Nova knjiga: 'Uvod u kršćansku etiku'

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U izdanju Teološkog fakulteta Matija Vlačić Ilirik, kao 21. svezak niza Bibliotheca Flaciana objavljena je knjiga 'Uvod u kršćansku etiku.'

U Hrvatskoj su etička pitanja posljednjih godina zadobila vrlo važno mjesto u javnome prostoru, ali i u akademskoj zajednici i privatnom životu pojedinaca. Ta pitanja, s kojima se naša javnost uglavnom po prvi puta susreće, traže kompetentne odgovore, kao i smještaj u njihov povijesni kontekst u kojemu su se razvijala i artikulirala. Budući da naš prostor pati od pomanjkanja djela koja kvalitetno obrađuju ključne pojmove kršćanske etike, njezinu povijest te utjecaj na filozofsku i drugu misao (kao i povratni utjecaj humanističke, društvene i prirodoznanstvene misli na kršćansku etiku), ova će knjiga pomoći ispuniti tu prazninu.

Nadalje, u današnjemu svijetu rastućeg etičkoga pluralizma, ali i u Hrvatskoj gdje se on tek pomalja, mnogi se nalaze u nedoumici glede formiranja vlastitoga etičkoga stajališta. Za kršćane je stoga od presudne važnosti imati na raspolaganju literaturu koja nudi višestruku pomoć – ovo djelo tako obrađuje povijest kršćanske etike, istražuje dominantne etičke pravce u kršćanskoj etici, te izlaže glavna pitanja koja postavlja i s kojima se susreće kršćanska etika (možemo npr. istaknuti problematiku odnosa između crkve i države, pravednog društva, odnosa bogatih i siromašnih, etiku masovne komunikacije, ali i pitanja prijateljstva, muških i ženskih identiteta, granica braka i obitelji, istospolnih odnosa, kao i problematiku kontracepcije, potpomognutog začeća i genetskog inženjeringa, pobačaja, samoubojstva i eutanazije).

Samuel Wells je vikar u mjestu St Martin-in-the-Fields, ugledni teolog, propovjednik, pastor, pisac i radijski autor. Također je gostujući profesor kršćanske etike na King's Collegeu u Londonu. Ben Quash je profesor kršćanstva i umjetnosti na King's Collegeu u Londonu. Rebekah Eklund je docentica teologije na Loyola University Maryland u Baltimoreu, gdje predaje teologiju, etiku i kršćansko Pismo.

Knjigu je prevela doc. dr. sc. Marina Schumann, a recenzenti su izv. prof. dr. sc. Danijel Tolvajčić i doc. dr. sc. Zoran Grozdanov. Knjiga obuhvaća 572 stranice u mekom uvezu, a može se nabaviti po cijeni od 240,00 kn na adresi:
Sveučilišni centar za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Ivana Lučića 1a, 10000 Zagreb;
ili naručiti na broj telefona +385 (0)1 48 28 915 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.