Povezane ne samo vunenim nitima

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 7. studenoga 2016. (IBA) - Prvog  ponedjeljka u mjesecu studenome, već tradicionalno, u Rijeci, u Pastoralnom centru „Riječ i život“, sestre su se udružile u molitvi zajedno s baptističkim ženama svijeta u sklopu obilježavanja Svjetskog dana molitve.

Nekoliko sestara je na zanimljiv i neformalan način predstavilo kontinente, odnosno dijelove svijeta, s njihovim problemima i potrebama za molitvu. Suvremena tehnika nam je omogućila da nam se u molitvi i promišljanju pridruži i Jadranka Dereta koja je već neko vrijeme u SAD-u prezentiravši nam ukratko što i kako rade žene u SAD-u odnosno u zajednici koje je i ona dio. 

Sestra Sandra Bićanić nas je ohrabrila i potaknula kroz Riječ o Debori, sutkinji i proročici, koja je u svom vremenu i u svojoj generaciji bila skromna ali odvažna, jednostavna ali mudra, Božjim Duhom nadahnuta žena koja je preuzela inicijativu i zajedno s Barakom doprinijela porazu neprijatelja Božjeg naroda i uživanju razdoblju mira kroz 40 godina. Debora, žena širokih vidika, nepokolebljive vjere i pouzdanja u svemogućeg Jahvu, može nam biti primjer poniznosti, odvažnosti, osjećaja i borbe  za pravdu, ljubav prema Gospodinu i svom narodu. Ona i Barak su svijetli primjer dobre suradnje i djelovanja u konkretnoj političkoj i društvenoj situaciji, a u podložnosti Božjem autoritetu. Pokazuju nam evanđeoski princip da u Božjem kraljevstvu nema zadataka pridržanih samo za jedan (muški) spol. Debora je ustala i potaknula i druge da ustanu s njom. 

I mi, Riječanke, zajedno s tisućama žena svijeta ustajemo u zastupničkoj molitvi za muškarce i žene koji mogu, nadahnuti Božjim Duhom, mijenjati svijet u kojem živimo u vremenu u kojem živimo, ne dajući se obeshrabriti zlom, patnjama i strahotama, jer znamo da je Zli pobijeđen jednom zauvijek i da smo s Gospodinom na pobjedničkoj strani. 

Simbolično smo se, isplevši molitvenu mrežu, sve zajedno povezale crvenim nitima vune; tako smo povezane u duhu sa ženama Hrvatske i svijeta digle svoj glas u molitvi i zahvalnosti. 

Edita Turinski