Savez Baptističkih Crkava u RH

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Nedugo nakon što je izmučeno tijelo Pravednika klonulo na križu, probudila se Riječ, pronio se navještaj o Živome, o Onome koji opet živi i živom Riječju dohvaća sve brojnije i odlučnije sljedbenike. Kao da se ivanovsko I Riječ tijelom postade iz temelja prometnulo u svoju suprotnost, postavši  I tijelo Riječju postade. Naoko u suprotnost, a bitno u onu trajno prodornu jednoznačnost, u svijest o Riječi 
koja nikako nije križem dokinuta, nego je i poslije smrti tijela ostala životno neprekinuta: u navještaju, propovijedi, kerigmi.

Opširnije...

Ako je suditi po prvim javnim istupima i izjavama stranačkih čelnika nakon netom održanih izbora, vrlo će se teško probiti svijest o razlozima postojanja političkih stranaka. Stječe se dojam da stranački dužnosnici misle da stranke postoje zbog sebe, a da je vlast sama sebi cilj. Tako se u izvješću jednih dnevnih novina o sjednici Predsjedništva HDZ-a nakon gubitka izbora moglo pročitati i ovo: ' Idući predsjednik stranke mora biti čist da bi se mogao konfrontirati s Kukuriku vladom. Novo vodstvo stranke ne smije biti ucijenjeno i mora se jasno distancirati od  Ive Sanadera. Tek onda će dobiti potporu članstva za otvorenu političku borbu sa SDP-om, kaže neimenovani izvor u HDZ-u.' U HTV-ovoj emisiji u kojoj su se komentirali rezultati izbora na kraju bipolarne rasprave don Ivan Grubišić upozorio je da je iz rečenoga vidljivo da se nastavlja sa starom praksom konfrontiranja.

Opširnije...

Netom završeni kamp za pastore i njihove obitelji na Činti, snažno je ohrabrenje vjerovanju u istinitost Apostolovih riječi u Kološanima 2.2,3: '...kako bi se njihova srca ohrabrila, povezana u ljubavi, te dosegnula do sveg bogatstva potpunosti razumijevanja, do spoznanja Božje Tajne - Krista, u kojemu su skrivena sva blaga mudrosti i spoznaje.' Ljubav, tj. poštivanje, prihvaćanje i praštanje braći i sestrama prethodi svakoj spoznaji istine. Možemo to i ovako reći: ljubav prethodi teologiji i nauku.

Opširnije...

Iz tjedna u tjedan mediji zasite javni prostor nekom temom do mjere nepodnošljivosti. Svijet postane plošno mjesto u kojemu nema mjesta ni za što drugo do li za 'prijelomne vijesti'. Proteklih je tjedana izgledalo kao da svijetom marširaju samo pederi i lezbe i da na svijetu osim njih ništa drugo ne postoji. U Splitu je povorka prekinuta, da bi u Zagrebu LGBTIQ zajednica proglasila pobjedu. Nad kim ili čim? Tko je poraženi? 
Opširnije...

 Jedna od parola koja se poput mantre može čuti na prosvjedima koji se ovih dana događaju u Hrvatskoj je: 'Lopovi odlazite!' i njezine varijacije. Iznenađeni predsjednik SDP-a pita: 'Što je SDP ukrao?' računajući, valjda, da se to pitanje mora i može postaviti samo trenutno vladajućem HDZ-u. 
Opširnije...

Događaji u Sjevernoj Africi, koji posljednjih tjedana potresaju svijet, nemaju posljedice samo po svrgnute predsjednike i društva zemalja zahvaćenih prosvjedima, već i po cijeli globalizirani, umreženi svijet. Za razliku od geoloških potresa koji fizički potresu određeno područje, društveni potresi imaju daleko širi utjecaj. Od Francuske revolucije, primjerice, pa do najnovijih svrgavanja vlastodržaca u Tunisu, Egiptu i Libiji (ne nazire se u ovom trenutku je li to konačna lista) politički i društveni potresi širi su po svojim posljedicama. 
Opširnije...

 Priredivši materijal za molitvenu osminu 2011. godine kršćanske su crkve iz Jeruzalema pred svjetskom kršćanskom zajednicom oživjele tekst iz Djela apostolskih koji svjedoči o životu pracrkve neposredno nakon Petrove propovijedi na Pedesetnicu. Mnoštvo je ljudi prigrlilo vjeru u Isusa iz Nazareta i prema Lukinu svjedočenju: 'Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.' Luka ističe četiri aspekta života onih koji po vjeri postadoše braća i sestre.
Opširnije...

Riječ koju iz tko zna kojih razloga Rupčić u 1 Solunjanima 2.3 prevodi s 'naše propovijedanje' Ruben Knežević prevodi s 'naše ohrabrivanje'. Izvornik rabi riječ paraklesis. U ovoj se poslanici ova riječ pojavljuje nekoliko puta i bezbroj puta u ostatku Novoga zavjeta. Isti je korijen riječi prisutan i u nazivu Duha Svetoga kako ga rabi Isus u Evanđelju po Ivanu u 14 i 16. poglavlju: parakletos. 
Opširnije...

Ovih je dana u medijima objavljeno da pastor Terry Jones iz Dove World Outreach Centra na Floridi na dan kad su u New Yorku pred 9 godina srušeni 'Blizanci', planira spaliti primjerak Kur'ana. Iako je riječ o neovisnoj, nedenominacionalnoj crkvi, ponegdje se moglo  pročitati da je riječ o baptističkoj crkvi, što ne odgovora stanju stvari.
 
Opširnije...

Mogu li afere koje posljednjih godina potresaju Rimokatoličku crkvu ostaviti netaknutom Katoličku Crkvu? Ne prođe dan, a da na svjetlo dana ne ispliva neka davno zataškana pedofilska afera. Mnogo je novaca već do sada isplaćeno žrtvama seksualnog zlostavljanja. Tko će opisati traume zlostavljanih i hoće li se oni ikada od njih moći oporaviti? Zlostavljani ne samo da si neće postaviti naše početno pitanje, već će vjerojatno željeti da institucija koja im je preko svojih službenika nanijela nepodnošljivu bol bude kažnjena, i to baš kao institucija. Da se njezin ugled tako sroza da se više nikad ne oporavi, kao što se ni oni sami često ne mogu oporaviti od nanesene im boli.

Opširnije...