Vinko Peterlin (1927. – 2017.)

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

U Zagrebu je 30. rujna preminuo Vinko Peterlin, u svojoj 90. godini života. 

Bio je dugogodišnji član Baptističke crkve u Zagrebu u Radićevoj. Rođen je 21. studenoga 1927. u Črnoj na Koroškem (Slovenija). Godine 1933. započinje s majkom pohađati bogoslužja Baptističke crkve u Zagrebu, smještene tada na Gornjem Gradu u kući obitelji Vacek (današnje prostorije Duhovne Stvarnosti u Basaričekovoj 2). Ubrzo se priključuje dječjem i omladinskom radu u crkvi. Krajem 1944. doživljava svoje obraćenje, a kršten je dana 13. kolovoza 1945. na rijeci Savi, zajedno s još četvero krštenika. Krštavao je Aleksa Novak, propovjednik iz Mačkovca.

U Zagrebu je na Tehničkom fakultetu dovršio školovanje za strojarskog inženjera. Dana 11. siječnja 1958. ženi se za Olgu rođ. Filipović s kojom je u braku imao sinove Davorina i Borisa.

Uza službe u lokalnoj crkvi, obavljao je i brojne odgovorne dužnosti u Savezu baptističkih crkava u Republici Hrvatskoj (SBC u RH) te u Savezu baptističkih crkava negdašnje SFRJ, posebice što se tiče prikupljanja sredstava i financijskog  praćenja realizacije projekata izgradnje crkvenih objekata na novim misijskim područjima. Nakon osnivanja SBC u RH djelovao je jedno vrijeme kao osobni tajnik dr. Branka Lovreca, prvoga predsjednika Saveza.

Sa suprugom Olgom živio je u Zagrebu.

Brat Vinko ostat će upamćen kao vrijedan i ustrajan kršćanin i misijski radnik, komu je Božje djelo uvijek bilo na prvom mjestu. (rk)