'Jučer, danas, sutra' – Nacionalna ženska konferencija u Čakovcu

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Čakovec, 20. svibnja 2017. (IBA) - Pastoralni centar u Čakovcu ove je subote prijepodne odjekivao zvucima dobrih starih himni koje je 150 okupljenih žena oduševljeno i puna srca pjevalo Bogu na slavu. Kao proslavu 80 godina ženskog rada u Hrvatskoj, odbor Ženskog rada pri SBC u RH, uz potporu sestara iz Međimurske regije, organizirao je prvu nacionalnu žensku konferenciju u posljednjih 12 godina. Prateći temu „Jučer, danas, sutra“, prijepodnevni se dio konferencije okrenuo prošlosti i sadašnjosti, dok se poslijepodnevni dio okrenuo budućnosti. 

Slavljenje kroz pjesmu cijelog je prijepodneva vodio međimurski tim za slavljenje, posebno sastavljen za ovu prigodu i zahvalni smo za sestru Heidi Turkalj koja je prihvatila taj izazovan zadatak i svim članovima tima koji su spremno odvojili svoje vrijeme i služili Bogu i prisutnima kroz pjesmu.

Nakon uvodnog slavljenja Edita Turinski, članica odbora ŽR, pozdravila je skup i pročitala recitaciju Ankice Kamerman, poznate kao Ajkica. Edita je podijelila nekoliko riječi o pjesmi i sestri koja ju je napisala te povezala pjesmu s temom konferencije i pozvala na molitvu zahvalnosti i blagoslova za sve što će se događati. 

Slijedile su pozdravne riječi sestre Vesne Brezović, predsjednice odbora ŽR koja je u nekoliko rečenica podijelila što je ženski rad značio u njezinom životu, koje su to bile žene koje su je poticale i ohrabrivale, a zatim je predstavila i članice sadašnjeg odbora ženskog rada: Melanija Ružička, Sandra Bićanić, Edita Turinski, Ana Slišković, Marijana Bogović Crnković i Speranca Tomin, koja je u nekoliko rečenica predstavila Bilten kao projekt ŽR koji odlično predstavlja temu konferencije „Jučer, danas, sutra“ svojim postojanjem od jučer i danas i svojim gledanjem i razvojem prema sutra, prema kršćanskom časopisu za žene. 

Slijedilo je izlaganje prve gošće govornice, sestre Estere Knežević, prve predsjednice ŽR u Hrvatskoj nakon Domovinskog rata, koja je na to mjesto izabrana 1991. godine. Estera je ispričala kako je to izgledalo postavljati i započinjati rad nakon rata te kako je on izgledao kroz skoro desetljeće tijekom kojega je ona bila predsjednica. „Žene su u tim danima čudnim, u najmanju ruku rečeno, bile spremne za svaku službu“, rekla je sestra Estera. „Cilj ŽR tada, bio je obnoviti vjeru i pouzdanje u Gospodina, a on je uvijek izvodio sve na dobro.“ Rad je kroz cijelo to vrijeme bio financiran dobrovoljnim prilozima i ponekim donacijama, ali je uspješno odrađivao projekte kao štu su: Bilten, Doručak za žene, Svjetski dan molitve baptističkih žena, Odmor majka i dijete, Dani tišine i socijalni fond, a u jednom je trenutku izdao i četiri broja ženskog kršćanskog časopisa „Zrcalo“, koji je nažalost prekinut zbog nedostatka financija. „Željela bih ohrabriti sve one koji se kolebaju, ali ohrabriti i one koji su već u službi, da ne sustaju“, zaključila je sestra Estera svoje izlaganje o prošlosti ženskog rada.  

Uslijedio je doprinos Rahele Grozdanov i Maaseja Kovačevića, koji su s prisutnima podijelili jednu Rahelinu autorsku pjesmu i krasnu obradu stare himne „O, Bože moj“.

Program je nastavila Mateja Magdalenić koja je predstavila i sljedeću gošću govornicu, predsjednicu Europskog ženskog baptističkog saveza (EBWU) Aniko Ujvari. 

Sestra Aniko pozdravila je sve prisutne te govorila o tome da nije bitno koja je motivacija za neki rad, već da je bitna stvar u službi napraviti korak i odgovoriti na poziv. Uz stihove iz 2. Korinćanima 5, 14 i 15, sestra Aniko nas je potaknula da imamo poziv od Gospodina da više ne živimo za sebe, već da idemo i kažemo drugima da je naš život u Bogu. To je povezala s radom Europskog ženskog baptističkog sveza, kojeg smo i mi u Hrvatskoj dio. Sestra Aniko uz fotografije je s prisutnima podijelila što se u našem europskom savezu događa danas.

Tri su mlade Mačkovčanke odigrale skeč o zahvalnom srcu, koji je pratila autorska pjesma Heidi Turkalj o mirnom srcu „Vrelo života“. 

Slijedio je blok doprinosa, svjedočanstava i predstavljanja službi u obitelji, udomiteljstvu i sa ženama. Venesa Manavska iz Pakraca podijelila je svoje svjedočanstvo kako to izgleda biti pastorova supruga, trudna s petim djetetom i studentica koja završava doktorat. Nakon nje, Marina Hoblaj iz Murskog Središća govorila je o udomiteljstvu, a prisutni su mogli premijerno vidjeti video, upravo odobren od Ministarstva, o važnosti i mogućnosti udomiteljstva. Marina je ukratko podijelila svjedočanstvo kako to izgleda biti majka i udomiteljica te potaknula prisutne da se što više kršćanskih obitelji uključi u udomiteljstvo i dijeli ljubav koju smo dobili od Boga. Sandra Sharp iz Zagreba, predstavila je evangelizacijski program za žene „Raširiti krila“ te potaknula sve prisutne da se slobodno jave i priključe tom programu kroz koji veliki broj žena čuje radosnu vijest. Evelin Horvat podijelila je svoje iskustvo o započinjanju Doručka za žene u Čakovcu. Kroz kratko izlaganje, Evelin je predstavila ideju Doručka za žene, tim Doručka u Čakovcu te kako tim uz standardni doručak organizira i mnoštvo drugih događanja preko kojih i dalje ostaje u kontaktu sa ženama i obiteljima koje dolaze na Doručak za žene.  

Uz zaključne obavijesti, pjesme i skupljanje dobrovoljnog priloga, završen je prijepodnevni dio, a druženje se nastavilo uz ručak u restoranu Pastoralnog centra. Ovim putem zahvaljujemo osoblju restorana koje je stručno i s osmijehom na licu odradilo taj zadatak kako bi svi okupljeni mogli dobiti okrijepu za nastavak dana.

Poslijepodnevna se služba nastavila u 14:00 sati, uz pjesmu novijih pjesama slavljenja koje je predvodio karlovački tim za slavljenje. 

Sestra Sandra Bićanić podsjetila je na sve što smo čuli prijepodne te predstavila program koji slijedi, a slijedila je lepeza doprinosa o službama žena na svim područjima od medija, do kampova i rada u školi i sa studentima. U tom je bloku prva govorila sestra Lidija Edelinski koja je prestavila radio emisiju koja svojim sadržajem želi donijeti nadu ženama, a koja je dostupna preko dviju radijskih stanica, ali i preko live streaminga. „Donedavno se zvao Projekt Hana – to je globalni projekt i osim radio službe, radi i na projektima i službama specifičnima za određene zemlje“, rekla je Lidija. O tome kako je to raditi u školi, odakle joj snaga i kako kroz svoj rad kao učiteljica učenicima i suradnicima pokazivati Božju ljubav, govorila je mlada nastavnica fizike i tehničkog, Violeta Kardoš iz Ladimirevaca. Marta Mesarić predstavila je tinejdžerski kamp na Činti i govorila o tome kako se našla u timu voditelja na tinejdžerskom kampu te ohrabrila prisutne da je sve moguće uz Božju snagu. Vratili smo se ponovo u medije, ali ovaj put na televiziju. Vanja Bule predstavila je projekt „Superknjiga“ koji želi biblijske priče preko crtanog filma približiti većoj publici i približiti Krista djeci. Slijedio je izvještaj Mateje Magdalenić o radu sa studentima u Hrvatskoj preko STEP-a, za kojeg Mateja kaže da je „mjesto na kojemu studenti mogu postavljati pitanja i prolaziti kroz sva svoja pitanja u sigurnom prostoru i grupi svojih vršnjaka.“ Mateja je podijelila i autorsku pjesmu „Gospodar vremena“, prikladnu uz temu konferencije. Još je jedna mlada žena govorila o svom radu na tinejdžerskim kampovima i o svojim počecima rada u službi dok je još bila dijete. Ana Havaši iz Pušćina, kao tek rođena beba sudjelovala je na klubovima, a zatim se prisjetila kako je kao malo starije dijete bila zadužena za pozivanje djece i dijeljenje letaka za klubove i kampove, kako bi kao odrasla osoba postala dio voditeljskog tima danas. Daliborka Uenk iz Karlovca predstavila je službu djeci kroz rad s lutkama. Od nečega što je počelo skromno, u poslijeratno vrijeme kada je tim imao tri člana, nastala je služba koja je postala relevantna u njihovom gradu i okolici. „Željeli smo biti kršćani koji služe u svom gradu i koji mijenjaju društvo na drugačiji način od onoga što se prije radilo i na što smo navikli.“ Posljednja u tom šarolikom bloku bila je Rahela Grozdanov koja je predstavlja službu kroz pjesmu, kroz nekoliko projekata kao što su: Worship vision team Croatia, koji ima cilj da sve crkve u Hrvatskoj imaju iste prijevode pjesama, Vjenčana pjesma, služba i donošenje evanđelja kroz pjevanje na vjenčanjima, te jedan projekt o službi najmlađima kroz pjesmu koji je tek ideja. 

Melanija Ružička, prošla predsjednica i članica sadašnjeg odbora ŽR, govorila je o osobama koje su na nju utjecale tijekom života, poticale je na službu i ohrabrivale je te je najavila posljednju gošću govornicu, predsjednicu Ženskog odjela pri Svjetskom baptističkom savezu (BWA WD), Kesniju Magda. Ksenija se okrenula budućnosti. „Oko svih žena koje su se danas predstavile, nikada to nije samo jedna žena u jednom projektu ili ideji, već grupe oko njih. Mala grupa žena, veliki utjecaj. Sve počinje jednim malim korakom i jednom ženom. Bog za budućnost treba žene zato što su one uvijek jednom nogom u budućnosti jer sa sobom uvijek vode sljedeću generaciju,“ rekla je Ksenija. „Žene poput Estre Knežević, Hilde Blažek, Marije Andriček i Ruth Lehotsky bile su žene koje su primjer, ali i koje su otvarale prostor za druge. Kada nađete čovjeka koji ima Duha Božjeg u sebi, onda se stvari mijenjaju.“ Ksenija je govorila o Božjem Duhu koji se nalazi u ženama koje služe i koje mijenjaju svijet te omogućuje da ustanemo i iskoraknemo, kao što kaže i u Izaiji 60, 1.  Vizijiu za budućnost ženskog rada u Hrvatskoj, Ksenija je pronašla malo dalje: „Zvat će ih Hrastovima pravde, Nasadom Jahvinim.“ „Cijelo sutra, budućnost, odiše tim pozivom vama, koje ste mlade, jer on ima budućnost za vas i ne želi da budete jadne, skupljene u kutu. Želi da budete jake i narastete u Hrastove pravde“, uputila je Ksenija mladim sestrama, a zatim pozvala sve one mlađe sestre i sve koje su izlagale na konferenciji naprijed te se molila molitva poslanja za sve sestre, budućnost našeg rada i rada za Božje kraljevstvo na zemlji. 

Uz riječi zahvale svima koji su na bilo koji način sudjelovali, Vesna Brezović je podijelila i darove govornicama, a cijela je konferencija završila doprinosom karlovačkog tima te zajedničkom pjesmom „Vječna je njegova ljubav“. 

Odbor Ženskog rada pri SBC u RH želi zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji i izvedbi ove konferencije. Vjerujemo da su svi prisutni mogli osjetiti radost i blagoslov tog susreta te dobiti nadu i ohrabrenje za sutra koje nas očekuje. 

Speranca Tomin

Link na cijelu fotogaleriju nalazi se ovdje