U Rijeci potpisan Memorandum o osnivanju Međureligijskog savjeta

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 14. travnja 2017. (IBA) - U riječkoj Gradskoj upravi potpisan je Memorandum o razumijevanju i osnivanju Međureligijskog savjeta u povodu priprema Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. 

Dokument su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić, u ime Riječke nadbiskupije mons. dr. Ivan Devčić, u ime Srpske pravoslavne crkve protojerej-stavrofor Mićo Kostić, u ime Medžlisa riječke Islamske zajednice glavni riječki imam Hajrudin ef. Mujkanović, u ime Židovske općine Rijeka njezin predsjednik Ranko Špigl, te u ime riječke Baptističke crkve pastor Giorgio Grlj, predsjednik PEV-a u Hrvatskoj.

Nakon potpisivanja Memoranduma gradonačelnik Rijeke, mr. Vojko Obersnel izrazio je ponos zbog razumijevanja i zajedništva koji se u Rijeci njeguju, a svi su potpisnici izrazili zadovoljstvo zbog inicijative i prilike da se tijekom 2020. godine duh zajedništva i suradnje produbi kroz uključenje najzastupljenijih vjerskih zajednice u Rijeci na zajedničkoj promociji projekta EPK kao platforme za predstavljanje kulturnog povezivanja zajednice te kulturnog bogatstva i nasljeđa vjerskih zajednica u Rijeci. 

Također će surađivati u istraživanju i predlaganju društvenih modela i politika za rješavanje predrasuda i diskriminacije protiv vjerskih zajednica interkulturalnim pristupom, kao i angažiranjem u izgradnji povjerenja i kohezije unutar grada. Potpisnici će surađivati i u kreativnom reagiranju na predrasude i diskriminaciju, osobito u odnosu na vjerske zajednice te sudjelovati u radu mreže Interkulturalni gradovi Vijeća Europe koje se odnosi na promociju međureligijskog dijaloga te interkulturalnog dijaloga u društvu općenito, stoji u Memorandumu.