Sola Scriptura i nastava vjeronauka

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Zagreb, 17. rujna 2014. (IBA) - U BC Zagreb - Radićeva, održan je stručni skup vjeroučitelja baptističkog i evanđeosko pentekostnog vjeronauka u RH na kojemu je nazočilo 60-tak vjeroučitelja i mladih suradnika s temom „Sola Scriptura u suvremenom kontekstu nastave vjeronauka“.  

Na skupu je sudjelovao i gospodin Tomislav Tomasić, viši savjetnik za vjeronauk iz Agencije za odgoj i obrazovanje. U svom pozdravnom govoru naglasio je kako su vjeroučitelji vjerovjesnici koji daju svoj veliki doprinos i obitelji i školama jer drugačije pristupaju djetetu dajući mu dostojanstvo koje se često negdje, nažalost, izgubi. U svim reformama obrazovnog sustava postoji opasnost da se iz vida izgubi čovjek, dijete – sa svojim posebnostima.  Zato vjeronauk daje svoj osobit doprinos jer govori o vrijednosti djeteta bez obzira na njegove sposobnosti, socijalni status i sl. Vjeroučitelji stoga trebaju biti promjena koju želimo vidjeti u  svijetu i živjeti ustrajno vrijednosti o kojima govore. 

Dr.sc. Danijel Berković je u kroz dva predavanja ukratko obradio teme 'Vjeroučitelj i Biblija' te 'Vjeručitelj i svijet koji se stalno mijenja'. Naglasak je stavio na važnost poznavanja i studiranja Biblije kao osnovnog i prevažnog priručnika za nastavu vjeronauka, potaknuvši prisutne suradnike vjeroučitelja da se i formalno obrazuju iz tog područja. Naglasio je koliko je važno da se svladaju temeljni aspekti biblijske pismenosti jer je Biblija prije svega komunikacijsko sredstvo Boga u spasenjskom naumu za palog čovjeka.  Važno je Sveto Pismo prilagoditi dobi učenika na način da se u njima pobudi ljubav i strahopoštovanje, da ih se ohrabri u razumijevanju teksta i konteksta. Važno je da vjeroučitelj razumije Pismo i ne ode u krajnosti interpretatizma ili literalizma. Biblija jeste temelj naše vjere, ona je silna, sigurna, sudbena i naviještana (Barth). Da bi vjeroučitelj uspješno prenio poruku nužno je razumjeti svijet koji se mijenja zastrašujućom brzinom.  U kontekstu industrijske, znanstvene i informatičke revolucije dogoditi se može izolacionizam ili asimilacija (što je pogubno)  ili pak integracija kao nužnost u kojoj će kršćanin, utemeljen u Pismu, sačuvati integritet vjere i biti koristan član društva i vjerodostojan navjestitelj Evanđelja. Valja nam se uvijek ponovo „zaljubiti“ u autora Biblije i otvorenog uma i srca pristupati Božjoj Riječi.  

U drugom dijelu skupa, vjeroučitelji su u malim skupinama radili na pripremi projekta Dan s Biblijom koji će biti ponuđen za obogaćivanje vjeronaučne nastave povodom Dana Reformacije.    

Poruka je ovog stručnog skupa da nam se uvijek iznova valja vraćati na izvore ne zaboravljajući  spoznaju da je „svako Pismo od Boga nadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje i odgajanje u pravednosti, da čovjek Božji bude savršen – opremljen za svako djelo ljubavi.“ 

Edita Turinski