Tea Deak Riječanima predstavila Wave projekt

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Rijeka, 18. rujna 2016. (IBA) – Mjesec rujan je u riječkoj Baptističkoj crkvi posvećen misiji. Bio je to povod da se u goste pozove Tea Deak, Siščanka koja već dugi niz godina kao misionarka služi u Bosni i Hercegovini. 

Tijekom bogoslužja predstavila je Wave projekt kojega je pokrenula zajedno s dvoje suradnika. Sve je krenulo iz tuzlanske crkve koja je prolazila teške trenutke, no, novim pristupom službi, prepoznavajući da ljudima treba otvoriti vrata crkve tako da se susreće i služi njihovim konkretnim potrebama, stvari su se počele mijenjati. 

Crkva je tako postala mjesto učenja, a članovi crkve učitelji i sluge koji su krenuli služiti i u institucije poput dječjeg doma i doma umirovljenika. Izbjeglička kriza, poplave koje su zadesile BiH (kao i Hrvatsku i Srbiju), marginalizirani i društveno izolirani pojedinci našli su se u fokusu WAVE-a. 

Iako treće nedjelje u mjesecu članovi BC Rijeka skupljaju posebna sredstva za nastavak radova na novom Pastoralnom centru, ovaj put je kolekta bila namijenjena potrebama WAVE-a. Skupljeno je preko 600€ i jedna zlatna narukvica. 

Sestra Tea je i propovijedala. Teška i mučna poruka knjige proroka Hošee, pokazala je kako sve naše slabosti i mučne životne situacije Bog može upotrijebiti kako bi smisleno progovorio našemu svijetu. Lijepo je, ali nedovoljno, da se Crkva bavi sama sa sobom, kad svijet treba raskidanje nepravednih okova, a to se ne postiže religioznošću koja se pretvara da je pobožnost sama, već predanjem Bogu svojih slabosti kako bi ih on transformirao u pobjedu i donošenje nade potlačenima. 'Ako želite biti pobožni, pokajte se i služite drugima', zaključila je sestra Tea. 

Zahvalila se riječkoj crkvi koje ne samo da za nju moli već joj i komunicira tu svoju bliskost pismima podrške i konkretnom pomoći. 

Na večernjem druženju dvadesetak je zainteresiranih moglo čuti detaljnije o Teinom radu ne samo u Tuzli, Srebrenici, na izbjegličkom koridoru, već i o utjecaju kojeg ostvaruju u široj društvenoj zajednici. 

Poseban je naglasak stavljen na promišljanje učesnika o tome gdje ih srce vuče i koja je to ciljana skupina o kojoj razmišljaju i mole, kako bi im to pomoglo razumijeti gdje ih Bog poziva. Nije presudno biti u punovremenoj službi, u organiziranoj misijskoj organizaciji, već je misija naš zadatak tamo gdje nas je Gospodin  postavio u svakodnevnici. 

Sestra Tea je prisutne izazvala da izraze ono što im je na srcu, koje skupine ljudi i potreba vide, jer je to najčešće put kako nas Bog poziva u konkretno služenje. Izrečeno je puno toga: od služenja kroz sport, glazbu, domove za djecu, starce, palijativnu skrb, službu zlostavljanim ženama, pomoć udomiteljskim obiteljima. Prepoznali smo i puno inicijativa i Udruga koje u gradu Rijeci već postoje, gdje su i mnogi naši članovi uključeni kao volonteri i ohrabreni službom sestre Tee izražena je spremnost razvijati se u službi i biti ohrabrenje jedni drugima. 

Sljedeće će nedjelje biti predstavljeno djelovanje udruga 'Mladi za Krista' i 'Josiah Venture'.