Susret s Isusom na Činti

SBC - Savez živih crkava ujedinjenih poslanjem i služenjem svojim lokalnim zajednicama

Čeprljanda 10.- 20. srpnja 2017. (IBA) - U kampu Činta na otoku Ugljanu družili su se „stari Čintaši“. Bilo je tu i starih i mladih (i po godinama i po „čintaškom stažu“), a svi zajedno povezani u naponovljivom zajedništvu oko Riječi pod vodstvom pastora Ladislava Ružičke, i u svim drugim raznoraznim oblicima druženja. 

Ovogodišnja tema bila je „susret s Isusom na Činti“. U jutarnjim satima smo promišljali o važnosti „bojne opreme“ prema Ef 6, 10-20 kako bismo živjeli pobjednosno i na slavu Božju, kako bismo se znali i mogli oduprijeti u „zli dan“, kako bismo bili čisti i bez mane pred Njim kad dođe po svoju Nevjestu – Crkvu.

U večernjim satima su naši prijatelji bili izazvani promisliti o važnosti susreta s Isusom, o promjeni smjera i o novom rođenju - na primjeru žene Samarijanke i Nikodema, uglednog učitelja. Svi smo bili dotaknuti Riječju jer ona je živa i djelotvorna, uvijek nađe put do ljudskih srca i u stanju je otkriti mračne i skrivene zakutke duše kojih često nismo ni svjesni. Valja nam se svakodnevno „ogledati u zdencu“ – Božjoj Riječi u kojoj susrećemo Isusa. 

Isusa susresti je potrebno i moguće, ne samo na Činti, nego svaki dan gdje god da jesmo. Pozvani smo nositi svoj križ svaki dan; umirati sebi i grijehu, odreći se svog prava, svog komoditeta, pretrpjeti štetu, a sve za dobrobit bližnjeg u Isusovo ime. Tako se ostvaruje kraljevstvo Božje već sada i ovdje. 

Pastor Stanko Jambrek nas je i ove godine ohrabrio posvijestivši nam koja je naša pozicija u Kristu nakon obraćenja tzv. položajna istina. Izazvao je prisutne da se ta  istina reflektira u svakodnevnom životu u tzv. situacijskoj istini, jer je Bog unaprijed pripremio djela ljubavi da u njima hodimo. Nužno je svakodnevno obnavljati svoj um, težiti za onim što je gore, kako bismo „ono što se zbiva na nebu živjeli već ovdje na zemlji“.

Kao i uvijek, posebno smo bili ohrabreni čuti svjedočanstva ljudi koji su se sreli s Isusom, kako je njihov život bio promijenjen. O tim susretima smo razgovarali za vrijeme objeda, na plaži, u šetnji, plivajući na drugu obalu... Nema dvije iste životne priče. Svaka je drugačija, ali u svakoj je ista Istina – Isus je Spasitelj koji dolazi ususret čovjeku koji ga traži.

Zadnje večeri su prisutni imali priliku izreći svoje dojmove o druženju na Činti. Kao i svake godine, potvrđuje se istina da je Činta jedna i jedinstvena – da je grupa „starih Čintaša“ okupljena oko Božje Riječi i u zajedništvu s ljudima predokus neba i komadić raja već tu na zemlji. Zato se iz godine u godinu tu rado vraćamo.

Edita Turinski